Postup přípravy receptu Višňový závin:
Vypeckované višně zahřejeme v kastrole. Nemáme-li višně, můžeme použít kompot, třešně nebo rozehřát zavařeninu. Když pustí šťávu, krátce je podusíme, přidáme strouhané neloupané mandle a mletý mák. Většina předpisů sice přidává mák jen do dýňového závinu, ale hodí se i sem. Pokud je ve směsi pořád mnoho vody, přidáme na másle osmaženou strouhanku (v opačném případě ji můžeme použít do těsta na knedlíky). Vmícháme koření a necháme zchladnout. Směs rozložíme na vyválené těsto, zavineme a slepíme bílkem. Závin dáme na slabě vymaštěný plech, potřeme žloutkem a pečeme v horké troubě asi 20 až 25 min. Pokud chceme náplň osladit, použijeme k tomu hrušková nebo švestková povidla nebo hrozinky.