Postup přípravy receptu Zajíc pečený na smetaně:
Zaječí zadek a zeleninu vyjmeme z mořidla. Do pekáče dáme 50 g másla, přidáme zeleninu, položíme na ni zaječí zadek, poklademe ho máslem (50 g), podle potřeby ještě osolíme a dáme zakryté druhým pekáčem (pokličkou) do trouby. Při pečení v teplotě kolem 170 °C, podléváme podle potřeby mořidlem. Když je maso téměř měkké, sejmeme vrchní pekáč (pokličku) a zvěřinu pěkně do červena osmahneme. Potom ji vyjmeme a naporcujeme. Šťávu se zeleninou protřeme sítem, přilijeme červené víno, smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a necháme ještě chvíli povařit. Maso potom vrátíme zpět do omáčky. Chceme-li hodně omáčky, dáme na protřenou zeleninu ještě maličký kousek másla (30 g), trošku vody (1/4 l), dvě lžíce červeného vína, necháme ještě v troubě přejít varem a znovu procedíme do omáčky.
Smetana rozmíchaná s moukou musí být pak dost hustá, aby omáčka nebyly řídká (když nemáme smetanu, zpracujeme mouku s kouskem másla na hrudky, kterými omáčku zahustíme).