Postup přípravy receptu Zapečené fazole s uzeným masem:
Fazole přebereme, propláchneme a dáme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou asi 4 centimetry výše, než jsou fazole a necháme je namočit nejméně 6 hodin, nejlépe přes noc. Pak je v téže vodě přivedeme k varu, přikryjeme víkem a vaříme 30 minut (do měkka). Nakonec hrnec zchladíme studenou vodou a otevřeme ho
Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká půlkolečka a zpěníme ji na oleji. Během úpravy cibule spaříme rajčata vařící vodou z rychlovarné konvice, oloupeme je a také nakrájíme na kolečka. Uzené maso nakrájíme na kostičky
K zpěněné cibuli přidáme mletou sladkou papriku, krátce ji osmahneme (do jedné minuty na mírném plameni, jinak zhořkne!), pak přidáme nakrájená rajčata a podusíme na mírném plameni, až směs zhoustne. Pak přidáme uvařené okapané fazole uzené maso nakrájené na kostičky, bazalku, kečup a vše prohřejeme a odstavíme. Vymastíme zapékací misku a dáme rozehřát troubu na 200°C. Nastrouháme tvrdý sýr a jednu třetinu vmícháme do fazolové směsi a přeložíme do vymaštěné zapékací misky. Povrch posypeme strouhaným sýrem. Fazole s uzeným masem zapečeme v rozehřáté troubě dozlatova.