Postup přípravy receptu Zapékaná kedlubna s uzeným masem:
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na takové středně silné plátky, vařte v osolené vodě přibližně 15 minut, až budou skoro měkké, nesmí se rozpadat. Uzené maso - nejlépe z kýty, pokud váháte, můžete pro děti nahradit třeba šunku. Uzené maso musíme trošku povařit. Maso nakrájíme nadrobno nebo v mixeru rozmixujete. Troubu si dopředu předehřejeme. Zapékací misku vymažeme tence tukem, dno zakryjeme plátky kedluben, posypeme uzeným nebo šunkou, zaprášíme strouhankou a strouhaným sýrem (strouhanku a sýr jen trošku - spíš jako koření), znovu položíme vrstvu kedluben, posypeme zbytkem uzeného, zelenými bylinkami a tak. Takto připravený pekáček necháme ve předem vyhřáté troubě chvíli zapékat - asi 15 minut. V misce rozšleháme vajíčko, přidáme šlehačku a vyšleháme krátce vidličkou, až se vajíčko se šlehačkou spojí. Přelijeme k rozpečené kedlubně a necháme ještě asi 20 minut zapéct.