Postup přípravy receptu Zavařené ořechy:
Zelené vlašské ořechy s nevyvinutou měkkou skořápkou, kterou lze snadno propíchnout silnější jehlou opereme, hustě propícháme jehlou, zalijeme studenou vodou (vodu musíme denně měnit) a necháme 14 dnů vyluhovat. Když je slupka hnědá až hnědočerná, ořechy scedíme, necháme okapat a vaříme ve vodě tak dlouho, až lehce sklouznou z nabodnuté lehlice. Pak je vychladíme ve studené vodě a necháme okapat. Ořechy nasypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem (na 1 litr vody 2 kg cukru), sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 až 40 minut při 98°C. Do kompotu můžeme přidat hřebíček, celou skořici a lusk vanilky. Před zalitím horkým nálevem můžeme ořechy nakrájet na půlky nebo kolečka. Nejčastěji se ale nechávají celé.