Postup přípravy receptu Žebrácký řízek v bramboráku:
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Připravíme si bramborákové těsto (všechny výše uvedené přísady a na struhadle nastrouhané brambory).
Olej na pánvi rozehřejeme, rozetřeme slabou vrstvu těsta, na něj položíme naklepaný osolený a mírně opepřený plátek masa a opět překryjeme vrstvou bramborákového těsta po celé ploše i okrajích (aby se těsto spojilo). 1-2 minuty prudce zapékáme, potom stáhneme teplotu na minimum a opékáme asi 10 minut. Opatrně obrátíme a opět opékáme 10 minut. Bramborák by neměl být připálený, ale upečený dozlatova a křupavý.
Příloha - nejlépe vychutnáme samostatně se zeleninovou oblohou, případně podáváme různě upravené brambory a zeleninový salát, na zapití pivo.
Řízky také můžeme obalovat a smažit v sýrovém těstíčku.
Na přípravu 4 řízků potřebujeme 1 vejce, 2 lžíce mléka, 30 g sýra na strouhání, 20 g hladké mouky, sůl, olej na smažení. Vejce řádně rozšleháme s mlékem, moukou a solí a vmícháme do nich najemno nastrouhaný sýr. Řízky naklepeme, osolíme, obalíme v těstíčku a hned vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách dozlatova.