500 g žitné celozrnné mouky
| 40 g droždí
| 1 lžička cukru
| 1 lžička drceného kmínu
| 1/2 lžíce soli
| mák, sezam, celý kmín.. na posypání
Postup přípravy receptu Žitné dalamánky:
Kvasnice rozmícháme s cukrem a trochou vody a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí a drceným kmínem a s droždím a vlažnou vodou, uhněteme pružné hladké těsto. Přikryjeme a necháme kynout, až se objem zdvojnásobí. Plech vymažeme tukem. Těsto krátce prohněteme a tvoříme dalamánky. Dalamánky klademe na plech dál od sebe. Mašlovačkou je potřeme vodou a posypeme. Přikryté utěrkou necháme 30 minut vykynout. Vložíme do trouby, pečeme zvolna dozlatova při 180-200 °C.