Postup přípravy receptu Bramborové šišky se zelím:
Brambory dobře omyjeme. Uvaříme je v osolené vodě ve slupce doměkka. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Brambory můžeme uvařit i den předem.
Vychladlé brambory oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, krupici, podle potřeby zahustíme hrubou moukou a osolíme. Vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme dva dlouhé válečky, které rozkrájíme na menší dílky, a vyválíme šišky dlouhé asi 4 cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody a zvolna vaříme 6-8 minut. Promícháme vařečkou, aby se nepřichytily u dna. Uvařené vyjmeme, okapeme a obalíme ve strouhance.
Mezitím nakrájíme cibuli, jablko rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kostičky. V kastrole rozehřejeme sádlo a osmažíme cibuli. Přidáme zelí, bobkový list a jalovec. Zalijeme asi 150 ml horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Po 15 minutách přidáme jablko, promícháme a dusíme ještě asi 10 minut. Nakonec vyjmeme koření, osolíme, opepříme a osladíme.
Na oleji opečeme na kolečka nakrájenou klobásu. Zelí rozdělíme na talíře, přidáme bramborové šišky, klobásu a podáváme ozdobené bylinkami a opečenou cibulkou.