Postup přípravy receptu Bramborovo-hrachová polévka:
V osolené vodě uvaříme oloupané na kostky pokrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrníčku, zalijeme studenou vodou, aby byl potopen a přikryjeme ho pokličkou. Hrníček vložíme do většího hrnce se studenou vodou, která má sahat do poloviny hrníčku a hrnec přikryjeme poklicí. Hrách takto bez míchání uvaříme v páře úplně do měkka.
Z másla a mouky připravíme žlutou zásmažku s cibulkou a prolisujeme do ni uvařené brambory a hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor, 1l zeleninového vývaru, přidáme zeleninu, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme a přidáme houby udušené na másle (nebo sušené v mléce uvařené).
Přidáme na másle udušené, 1/2l vývaru zalité kroupy, na kolečka pokrájenou klobásku a polévku řádně povaříme. Přidáme pepř a utřený česnek.