Použité suroviny receptu Clafoutis aneb třešňová bublanina:
těsto: 3 vejce
| 120 g moučkového cukru
| 200 ml smetany ke šlehání
| 160 g hladké mouky
| špetka soli
| 100 ml mléka
| tuk na vymazání plechu
| cukr na vysypání plechu
| hrubá mouka na obalení třešní
| náplň: 650 g čerstvých třešní
| 100 g krupicového cukru
| 2 lžíce pudinkového prášku
| 2 lžíce třešňovice
Postup přípravy receptu Clafoutis aneb třešňová bublanina:
Nejprve připravíme náplň. Třešně omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. 400 g vypeckujeme, lehce podlijeme vodou a povaříme s cukrem asi 5 minut. Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme k třešním a povaříme ještě asi 2 minuty. Nakonec přidáme třešňovici.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Bílky a smetanu ušleháme dotuha a zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Pak postupně přidáváme hladkou mouku se špetkou soli a mléko.
Zapékací mísu o průměru 28 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Na dno rozetřeme třešňovou náplň a zalijeme ji těstem. Zbylé třešně obalíme v mouce a rozložíme na povrch bublaniny.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160 °C a bublaninu dopékáme dalších 30 minut. Po vychladnutí moučník pocukrujeme a přímo v zapékací misce nakrájíme na porce.