Postup přípravy receptu Domácí vánočka:
Droždí rozdrobíme do misky a utřeme se čtyřmi lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Rozinky namočíme do rumu a necháme je tam pořádně nabobtnat a poté scedíme. Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme. Z mouky, vykynutého kvásku, krupicového cukru, mléka, žloutků, vanilkového cukru, špetky soli, citronové kůry, rozinek a 50 g mandlí uděláme těsto. Do něho přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Důkladně zpracujeme, až vznikne vláčné tužší těsto. To necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut. Během kynutí těsto ještě nejméně dvakrát propracujeme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé upleteme jednu vánočku. Je dobré postupovat u každé vánočky takto: těsto rozdělíme na 10 bochánků, z nich vytvoříme 10 pramenů – válečků. První čtyři válečky spleteme a vytvoříme z nich základ vánočky. Poté spleteme další tři prameny a dáme je na spodní část. Tímto způsoben vytvoříme celou vánočku. Vrchní část je tvořena pouze jedním válečkem. Konce pramenů přitiskneme k sobě.
Vánočky zpevníme špejlemi. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Vánočku necháme na plechu ještě 20 minut kynout. Pečeme při 180 °C, asi 20 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 20 minut. Po vychladnutí vánočku pocukrujeme a můžeme servírovat.
Fotky receptu Domácí vánočka:
Fotky vložil: kacice,Natural,MichelePrg,beruschka6,hlouskova