Postup přípravy receptu Grilovaný vepřový špíz:
Vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky, mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety.
Pak plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku.
Naložené maso zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky.
Steaky před samotným grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe, u vepřového špízu cca za každý třetí plátek masa přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule.
Maso grilujeme na otočném grilu, na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém ohni! (U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil).
Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe.
Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, okrájenou část masa jemně posypeme grilovacím kořením, popřípadě vegetou.
Po každé okrájení masa špíz potřeme nálevem.