Postup přípravy receptu Hrachová polévka s uzeným:
Hrách propláchneme, namočíme přes noc do vody a necháme ho nabobtnat. Anglickou slaninu a uzené maso vložíme do hrnce, přilijeme asi 1,5 l vody, přidáme bobkový list a vše uvedeme do varu. Jakmile se voda začne vařit, snížíme přívod tepla a pod poklicí vaříme dalších asi 40 minut.
Brambory, mrkev a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Slaninu a uzené maso vyjmeme z vývaru a odložíme stranou.
Hrách dáme okapat, pak ho přendáme do vývaru a vaříme asi 20 minut doměkka. V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na něj zeleninu a asi 4 minuty ji opékáme, pak přidáme k hrachu a vaříme dalších 20 minut. Polévku osolíme a opepříme. Slaninu a uzené maso nakrájíme na kostky, vmícháme do polévky a prohřejeme. Polévku posypeme pažitkou.