Postup přípravy receptu Hruškový dort s citronovým rosolem:
Zpracujeme dohromady hladkou mouku, 75 g cukru, vanilkový cukr, žloutek, špetku soli a 1 až 2 polévkové lžíce studené vody. Uhněteme hladké těsto a uložíme je v míse zakryté asi na 1 hodinu do chladna. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vyřízneme jádřince. Nakrájíme je na dílky a pokapeme citronovou šťávou. Na pomoučené desce vyválíme těsto do kruhu o průměru asi 30 cm. Dortovou formu o průměru 26 cm vymastíme, vysypeme mandlovými lupínky a vyložíme připraveným těstem. Okraje vytáhneme 2 cm vysoko. Na dno rozložíme hrušky. Rozkvedláme vejce se zbytkem cukru, solamylem a smetanou. Hrušky zalijeme vaječnou směsí. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200 stupňů Celsia, plyn stupeň 3) pečeme dort zhruba 35 minut. Potom jej uvolníme z formy a necháme trochu zchladnout. Rosol nebo meruňkový džem zahřejeme, propasírujeme sítem a potřeme povrch dortu. Necháme dobře zaschnout.