500 g pórku
| 400 g brambor
| 3 stroužky česneku
| lžička oleje
| kostka zeleninového bujónu
| sůl
| pepř
| petrželka na ozdobení
Postup přípravy receptu Jemná pórková polévka:
Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější kolečka. Zelenou část dáme vařit do 1 litru vody, do které přidáme bujónovou kostku.
Brambory oloupeme a nakrájíme je na menší kostičky. Ty pak uvaříme téměř doměkka v osolené vodě a scedíme je.
Česnek nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na lžičce oleje do zlatova. Musíme ovšem dát pozor, aby olej nebyl příliš horký - česnek při opékání snadno zhořkne.
S uvařenými a scezenými bramborami přidáme česnek do hotového vývaru. Nakonec do polévky vložíme ještě bílou část pórku nakrájenou na tenké proužky a rychle dovaříme. Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem, před podáváním posypeme sekanou petrželkou.