Postup přípravy receptu Koláč s agarem podle Burdy:
Koláč: žloutky ušlehat se 3 lžícemi vlažné vody do pěny, za stálého míchání přidat cukr s vanilkovým cukrem. Z bílků ušlehat tuhý sníh, dát navrch žloutkové hmoty, na to prosít mouku s práškem a opatrně smíchat metlou. Nalít do vymazané a vysypané formy průměr 26 cm (buď klasická dortová forma nebo forma na koláč s vlnkovaným okrajem) a péci v předehřáté troubě asi 15 minut při 200 °C.
Krém: plátkovou želatinu namočit do vody asi na 15 minut. Jahody rozmixovat, přidat jogurt a cukr. Želatinu vymačkat, zalít 3 lžícemi vařící vody a míchat do rozpuštění. Pak nalít želatinu do jahodové směsi a řádně rozmíchat. Vedle ušlehat šlehačku do tuha a opatrně smíchat s jahodovou směsí. Krém navrstvit na koláč a dát ztuhnout do ledničky.
Agar: do šťávy z kompotu přidat dle chuti cukr, přisypat sáček želé na dorty a zahřívat, dokud se prášek nerozpustí. Připravuji v mikrovlnné troubě a často míchám. NESMÍ SE VAŘIT! Necháme chvíli vychladnout za stálého míchání.
Na koláč naklademe ovoce (ananas, kivi, broskve, jahody, borůvky atd.) a zalijeme teplým agarem. Dáme opět vychladit do lednice.
Recept vypadá složitě, ale výsledek stojí za to. Je to náš oblíbený koláč. Občas si to urychlím, že nepeču koláč, ale koupím hotový koláčový korpus.