Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 25 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Lahůdková rajská polévka:
2 lžíce oleje, nejlépe olivového
| 1 malou cibulku, nakrájenou na drobno
| 1 l vývaru, nejlépe drůbežího
| 500 g čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených, nebo plechovku krájených rajčat
| 25 g studeného másla
| 4 lžíce 12% smetany
| špetičku skořice, sůl, pepř a čerstvý nebo sušený tymián na dochucení
Postup přípravy receptu Lahůdková rajská polévka:
1. Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.
2. Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsypte rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.
3. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.
4. Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.
5. Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.
6. Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí.
Fotky receptu Lahůdková rajská polévka:
Fotky vložil: Natural,Ježíšek,MichelePrg,uznevim,Mangovka