Postup přípravy receptu Losos se šlehačkovou omáčkou:
Máslo si rozdělíme na 3 díly, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, hermelín nakrájíme na kostičky, žampiony očistíme a oddělíma klobouky a nožičky, nožičky nakrájíme.
Jedním dílem másla vymažeme pekáč.
Na jednom dílu másla osmažíme nakrájenou cibulku a nožičky ze žampionů. Půlku z tohoto smícháme s nastrouhanou nivou. Touto směsí naplníme hlavičky žampionů. Ty dáme do máslem vymazaného pekáčku. K nim přidáme oloupané brambory zabalené do anglické slaniny a dáme zapéci na 220 stupňů, postupně snižujeme teplotu. Na pánvi rozehřejeme máslo, dáme osoleného a opepřeného lososa, pokapeme citronovou šťávou a opečeme po obou stranách.
Zbytek cibulky s žampiony dáme do pánve, přidáme hermelín nakrájený na drobno, tavený sýr, smetanu a dobře rozpustíme, nakonec přisypeme na jemno nasekané oříšky. Na talíř dáme brambory, zapečené žampiony a lososa, kterého přelijeme omáčkou.