Použité suroviny receptu Jemná velikonoční nádivka s uzeným masem a vejci:
1/2 l masového vývaru
| špetka celého pepře
| 500 g uzeného masa
| 3 lžíce kopřiv
| 8 vajec
| špetka nového koření, pepře
| pažitka
| máslo a strouhanka
| špetka bobk. listu
| 3 vejce natvrdo
| 3 lžíce petrželky
| 1 cibule malá
| 1 mrkev
| 10 rohlíků
| 1 pór
| sůl
Postup přípravy receptu Jemná velikonoční nádivka s uzeným masem a vejci:
Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou. Mrkev oškrábeme a omyjeme. Mrkev a cibuli vložíme do hrnce s masem a vodou. Přidáme koření a na mírném ohni vaříme, až je maso měkké.
Uvaříme si 3 vejce na tvrdo. Nakrájíme rohlíky na plátky a pórek na jemné kroužky. Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou.
Uvařené maso vyjmeme z vývaru a nakrájíme na kousky. Půl litru prochladlého vývaru scedíme do mísy a vložíme do něho nakrájené rohlíky. V mícháme maso a pórek. Okořeníme sekanými bylinkami, pepřem a solí.
Osm syrových vajec oddělíme od žloutků, které vpracujeme do směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do připravené hmoty. Do pekáčku rozprostřeme polovinu nádivky. Potom povrch poklademe vařenými vejci a napovrch opět rozetřeme druhou polovinu směsi.
Pečeme ve středně horké troubě dorůžova. Vychladlé nakrájíme na porce. Podáváme se zeleninou.
Fotky receptu Jemná velikonoční nádivka s uzeným masem a vejci: