300 g hovězí maso
| 300 g vepřové maso
| 2 ks cibule
| 30 g sádlo nebo tuk
| 2 lžíce olej
| 200 g sterilované lečo
| 30 g hladká mouka
| 4 plátky anglická slanina
| sůl, pepř,
| sladká mletá paprika
| libeček
Postup přípravy receptu Strakonický guláš:
Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno. V oleji rozmícháme papriku s pepřem. Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kostky. Libeček opereme, osušíme a nasekáme. Na části sádla osmahneme cibuli, přidáme olej s kořením, vložíme kostky hovězího masa, opečeme a podlijeme vodou. Guláš osolíme, okořeníme jemně sekaným libečkem a dusíme. K poloměkkému hovězímu přidáme kostky vepřového masa a dál zakryté dusíme doměkka. Ze zbývající dávky sádla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou guláš zahustíme spolu s lečem. Lehce povaříme.
Strakonický guláš na talířích zdobíme proužky anglické slaniny lehce obalenými v mletém pepři.