Použité suroviny receptu Mrkvový dort s rozinkami a ořechy:
na vymazání olej
| 250 g mrkve
| 150 g rostlinného tuku
| 200 g světlého přírodního cukru
| 2 ks velká vejce
| 200 g polohrubé mouky
| 1/2 lžičky soli
| 2 lžičky mleté skořice
| 2 lžíce prášku do pečiva
| 150 g rozinek
| 75 g sekaných vlašských ořechů
| 2 lžíce mléka
| poleva:
| 200 g tvarohu
| 50 g moučkového cukru
| 1/2 lžičky vanilkové esence
Postup přípravy receptu Mrkvový dort s rozinkami a ořechy:
Položíme formu na kus pečícího papíru, obkreslíme tužkou a kruh vystříhneme. Vymažeme stěnu formy trochou oleje. Položíme na dno papírový kruh a rovněž jej potřeme. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Tuk dáme do kastrůlku a pomalu jej zahříváme, až se rozpustí. Poté jej přelijeme do velké mísy. Do malé misky rozklepneme vejce a ušleháme. Pak vmícháme do tuku cukr a nastrouhanou mrkev a přidáme ušlehaná vejce. Na mísu položíme síto a přesijeme přes něj mouku, sůl, skořici a prášek do pečiva. Vařečkou utřeme hmotu dohladka. Vmícháme hrozinky a ořechy, nakonec přidáme mléko. Lžící přeneseme vzniklou hmotu do formy a rovnoměrně rozprostřeme. Poté pečeme v troubě a zkoušíme špejlí průběh pečení (hotový dort nesmí lepit). Formu postavíme s dortem na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Poté dort vyjmeme. Do mísy prosejeme práškový cukr, přidáme tvaroh, citrónovou šťávu a vanilkovou esenci. Směs dobře ušleháme. Vychladlý korpus dortu uprostřed horizontálně rozkrojíme a jeden díl potřeme polovinou polevy. Přiklopíme druhým dílem a povrch také potřeme polevou. Vidličkou na mrkvovém dortu můžeme udělat ozdobné linky.
Fotky receptu Mrkvový dort s rozinkami a ořechy:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!