V tlakovém nebo normálním hrnci rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, vsypeme papriku, zamícháme ji, přidáme na kousky nakrájené maso a na paprice ho opékáme. Vlijeme vodu, přidáme zeleninu, sůl, pepř a kmín, hrnec přikryjeme a vaříme. V tlakovém hrnci asi 30 minut, jinak asi 50 minut. Poté přidáme nakrájenou papriku, spařené a rozkrájené rajče nebo kečup a na kostky nakrájené oloupané brambory. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
Hotovou gulášovou polévku dochutíme polévkovým kořením a můžeme přidat i prolisovaný nebo nastrouhaný česnek.
Další báječné recepty na gulášovou polévku:
Klasická gulášová polévka
Kuřecí gulášová polévka
Gulášová polévka z vepřového masa
Bramborová polévka gulášová
Gulášová polévka s houbami
Falešná gulášová polévka