Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na kostičky a osolíme. Začneme vařit nakrájenou kořenovou zeleninu. V dalším hrnci na rozpáleném másle usmažíme do růžova nadrobno nakrájenou cibulku, do ní vložíme připravené maso, rajčata (nebo protlak) a chvíli dusíme. Po chvíli zaprášíme moukou, znovu chvilku podusíme, zamícháme, zalijeme trochou vývaru ze zeleniny a maso udusíme do měkka. Poté dolijeme zbytek zeleninového vývaru, vložíme do něj oloupané a na kostičky nakrájené brambory, kmín a trochu pepře. Polévku vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Další báječné recepty na gulášovou polévku:
Kuřecí gulášová polévka
Gulášová polévka z vepřového masa
Bramborová polévka gulášová
Gulášová polévka s houbami
Falešná gulášová polévka