3 kuličky celého pepře
| 1 svazek kopru
| 1 lžička cukru
| 4 kuličky nového koření
| 2 větší brambory
| 1 sklenka smetany ke šlehání
| 2 l vody
| 1 sklenka nakládaných hub
| 2 bobkové listy
| 2 lžičky octu
| 2 lžíce hl. mouky
| 1 hrnek mléka
Postup přípravy receptu Sedlejovská polévka:
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku mlékem, ve kterém jsme rozmíchali mouku. Přidáme naložené houby a polévku ještě přikyselíme octem. Polévku ještě asi 10 minut povaříme, ke konci přilijemě smetanu ke šlehání a přidáme kopr.
Pro děti je možné sedlejovskou polévku mírně přisladit.
Fotky receptu Sedlejovská polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
a už moje babička ji vařila jinak. Sama zírám co je verzí, ale co, já se tam narodila, tu "moji" vařili předkové až kam dozadu.
Kdysi rostlo hodně lišek, dnes tam o ně nezavadí a ty tam správně patří - zavařené, či uvařené v kyselé vodě.
Kdysi tam kolem toho byl i televize, N. Urbánková. M. Drobný, no a dělali ji taky tak..