Postup přípravy receptu Žampiónová polévka se smetanou:
Žampiony očistíme, kloboučky oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na lžíci rozehřátého tuku osmažíme, za stálého promíchávání, čtvrtinu žampionů, osolíme a opepříme je, pak žampiony vyjmeme.
Do výpeku přidáme zbylý tuk, rozpustíme ho a orestujeme cibuli do zezlátnutí. Zaprášíme moukou a osmahneme ji. Přilijeme vývar, promícháme, vsypeme zbylé žampiony, uvedeme do varu a 10 minut povaříme.
Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru a pak i vymačkáme šťávu. Pažitku propláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
Polévku rozmixujeme, prohřejeme a ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou i šťávou. Nakonec do polévky vmícháme šlehačku.
Žampionovou polévku se smetanou nalijeme na talíře a každou porci ozdobíme osmaženými žampiony a pažitkou.