4 velké brambory
| 1 cibule
| 100 g slaniny
| 1 lžíce sádla
| 200 g uzeniny
| 1 sklenice kysaného zelí i s nálevem
| hladká mouka
| sůl
| mletý pepř
| kmín
| mletá sladká i pálivá paprika
| petrželka
| majoránka
Postup přípravy receptu Zelňačka bez smetany:
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Uzeninu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka (podle druhu zvolené uzeniny). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Na slanině se lžící sádla zpěníme cibuli a po chvíli přidáme uzeninu. Mírně ji osmahneme. Zasypeme asi lžící sladké papriky, promícháme a přidáme brambory, které krátce orestujeme. Přidáme podle chuti pálivou papriku a mletý pepř. Podlijeme vodou, osolíme a okmínujeme a přiklopíme poklicí. Dusíme 10 minut. Pak přidáme kysané zelí i s lákem (podle potřeby můžeme zelí překrájet). Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a podle potřeby dolijeme vodu. Vaříme 5 minut. Na závěr přidáme petrželku a majoránku.