750 g rajčat
| 2 cibule
| 1 stroužek česneku
| 2 lžíce oleje
| 600 ml masového vývaru
| dle chuti: oregano, rozmarýn a tymián
| 3 lžíce zakysané smetany
| 4 lžíce brandy
| dle chuti: sůl, pepř a sladká paprika
| 1 lžíce rajčatového protlaku
Postup přípravy receptu Rajská polévka s brandy:
Rajčata spaříme a sloupneme slupky. Rozpůlíme je a vykrojíme jadérka. Dužinu nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli s česnekem a osmahneme je na oleji. Přisypeme rajčata a podusíme je. Přelijeme je vývarem. Bylinky nasekáme. Nasypeme do polévky a zvolna povaříme asi 10 minut. Polévku zjemníme smetanou a brandy. Ochutíme ji solí, pepřem a paprikou. Přidáme protlak a povaříme. Polévku nalijeme do talířů a posypeme osmaženou houskou.