Postup přípravy receptu Rizoto se šunkou, chřestem a rozmarýnem:
Cibuli nakrájíme na kostičky. Chřest šikmo nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Šunku nakrájíme na nudličky. Z větvičky rozmarýnu otrháme lístečky a jemně je usekáme.
V pánvi rozpustíme máslo, na kterém zvolna opečeme najednou šunku, cibuli a rozmarýn. Jakmile cibulka zesklovatí, vmícháme omytou a okapanou rýži, přidáme lžíci másla a krátce orestujeme.
Potom teplotu zmírníme a za stálého míchání postupně po troškách přidáváme horký vývar. Jakmile rýže vsákne tekutinu, přidáme další malou naběračku vývaru. Vše opakujeme, dokud není rýže měkká. Asi 10 minut před dokončením rýži ochutíme vermutem a vmícháme chřest. Vše opět podlijeme malým množstvím vývaru a za stálého promíchávání pokrm dokončíme. Hotové krémové rizoto s chřestem dochutíme solí a pepřem.
Rizoto rozdělíme na porce a ozdobíme rozmarýnem.