Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
18. 07. 2008 Škola vaření
Ačkoli jsou legendy a mýty o původu kávy okouzlující, asi nikdy z nich nebudou ověřené zprávy jako ve vědeckých oborech. Káva byla poprvé kultivována v Jemenu asi kolem roku 575. Odtud ji převzali Peršané, …více»
|
15. 07. 2008 Škola vaření
Co je zdravé, není dobré? To už dávno neplatí! Ochutíte-li třeba grilovanou zeleninu lžící kvalitní tatarské omáčky, proměníte ji v ještě chutnější lahůdku a přitom neohrozíte princip zdravé stravy. …více»
|
5. 07. 2008 Škola vaření
Pití čaje nemělo v českých zemích nikdy tradici, i když čajové dýchánky a později (čaje o páté) byly v určitých společenských vrstvách velmi rozšířené. Kvalita podávaného nápoje u nich nikdy nebyla rozhodujícím faktorem. …více»
|
5. 07. 2008 Škola vaření
Předem je třeba říci, že neexistuje způsob přípravy rýže, stejně tak jako neexistuje nejlepší druh rýže, kterých je podle odbobníků několik tisíc.
Podle zásad racionální výživy je nejzdravější rýže neloupaná, zda je nejlepší …více»
|
22. 06. 2008 Škola vaření
Před tepelnou úpravou nebo před podáváním na stůl musíme mnoho potravin očistit, omýt, oloupat, nakrájet, naklepat, rozmrazit apod. Docilujeme tím jejich lepší stravitelnost, hygienickou nezávadnost i větší využitelnost živin. …více»
|
15. 06. 2008 Škola vaření
Aby bylo možné pochutnat si na houbách i v době, kdy nám je příroda téměř bezezbytku odpírá, muselo se nějak řešit jejich uchování. Většinu způsobů za nás naštěstí vymysleli již naši předkové. …více»
|
6. 06. 2008 Škola vaření
Základem marcipánu jsou mandle a cukr. Mandle jsou bohaté na hořčík, draslík, železo a zinek a obsažené tuky jsou převážně mononenasycené. Z tohoto hlediska má marcipán jistá pozitiva. To nás ovšem n ... …více»
|
10. 05. 2008 Škola vaření
Dnes se salát připravuje nejen jako příloha k hlavnímu jídlu, ale i jako předkrm, lehké večerní jídlo, samostatný chod nebo v podobě sladkého ovocného salátu jako dezert. Podle hlavní složky …více»
|
10. 05. 2008 Škola vaření
Saláty chuťově obohacují náš jídelníček a zároveň nám dodávají vitaminy, minerály, vlákninu i další výživné látky, nezbytné pro naše zdraví. Své jméno dostal salát podle latinského výrazu herba salta, který se používal …více»
|
10. 05. 2008 Škola vaření
Chřest, bílé a zelené nebo nafialovělé jarní výhonky, patří do druhu asparagusů, kterých je na světě asi tři sta. Když se nechají výhonky po sklizni vyrůst a rozvinout, vypadá chřest …více»
|