![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
29. 10. 2008 Škola vaření
Rajče je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších plodů na světě. Rajská jablíčka pocházejí z Peru, odkud je do Evropy dovezli Španělé v 16. století. Rajčata zdomácněla jen v Itálii, ostatní Evropa se na rajčata dívala jako na jedovatou rostlinu a pěstovala …více»
|
![]() |
28. 10. 2008 Škola vaření
Rostlinné oleje hrají v naší výživě obrovskou roli. Jsou významným zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin i vitaminů. Složení jednotlivých druhů olejů, a tím pádem i jejich vliv na naše zdraví se však podstatně liší …více»
|
![]() |
20. 10. 2008 Škola vaření
Ochutnávání kávy je o porovnávání jejich jednotlivých druhů. Pokud ochutnáte pouze jednu kávu, je těžké ji ocenit bez jakéhokoliv kontextu. Pokud vyzkoušíte dvě nebo více káv, můžete je vzájemně porovnat s ohledem na aroma, kyselost, plnost chuti a chuť. …více»
|
![]() |
19. 10. 2008 Škola vaření
Většina kávy na světě se pěstuje mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha, na plantážích v Africe a na Arabském poloostrově, Latinské Americe a na Tichomořských ostrovech. …více»
|
![]() |
18. 10. 2008 Škola vaření
Vynikající kávu nedělá jenom kávovar, ještě důležitější jsou „čtyři základní principy“ – poměr, namletí, voda a čerstvost. Pokud budete o kávě něco vědět, můžete si sami připravit vynikající kávu ve French Pressu, domácím …více»
|
![]() |
17. 10. 2008 Škola vaření
Pražení každé kávy jedinečným způsobem napomáhá dosáhnout její maximální chuti. Barvu je možno napodobit, chuť nikoliv. Kávové zrno začíná svůj životní cyklus ukryté uvnitř jasně červeného plodu kávovníku. …více»
|
![]() |
15. 10. 2008 Škola vaření
Region, kde se káva pěstuje, hraje při určování její chuti velkou roli – místní půda, podnebí a metody zpracování používané při kultivaci dodávají kávovým zrnům jejich charakteristickou chuť. Francouzský vinař by to označil za …více»
|
![]() |
15. 10. 2008 Škola vaření
První rostliny kávovníku pocházejí z Afrického rohu. Domorodé kmeny třely plody kávovníku o sebe a kaši míchali s živočišným tukem. Směs se tvarovala do malých kuliček a dávala válečníkům energii do bitvy. …více»
|
![]() |
7. 10. 2008 Škola vaření
Guma guar (E 412) se získává ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobus (tato rostlina je schválena Ministerstem Zdravotnictví k použití), která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA. Patří mezi …více»
|
![]() |
1. 10. 2008 Škola vaření
Plnotučný, polotučný, nízkotučný – kolik tuku se ve skutečnosti skrývá v sýru? Kdo si hlídá váhu, určitě si nekoupí tvaroh s obsahem 40%tuku. A hned také pomyslí na množství kalorií. Ovšem ve skutečnosti to není vůbec tak zlé. …více»
|