Postup přípravy receptu Škvarkový štrůdl:
Nejdříve si na suché pánvičce za stálého míchání upražíme 4 hrsti hrubé krupice. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle osolíme, přidáme solamyl 2 vejce, 2 hrsti hrubé krupice a podle potřeby přidáváme hrubou mouku až máme dostatečně tuhé těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části.
Každý díl rozválíme na fólii na placku posypeme polovinou upražené krupice, na ni rozložíme škvarky, mírně osolíme a pomocí folie zatočíme.
Kraje založíme dospod a mírně přitlačíme, přeneseme na tukem vymazaný plech. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta.
Povrch potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C.
Pečeme asi 40 minut až je povrch zlatý.