2 kg vepřové hlavy
| 200 g vepřového kolena
| 100 g vepřové kůže
| 300 g vepřových plic
| 150 g vepřových jater
| 200 g plecka
| tenká střeva
| kořenová zelenina
| cibule
| pepř
| nové koření
| sůl
| třený česnek
| majoránka
Postup přípravy receptu Slovácké jitrnice:
Dobře očištěné a omyté maso uvaříme spolu se zeleninou, celým kořením a soli do měkka. Kůže uvaříme zvlášť, nebo můžeme kůže svázat provázkem a uvařit spolu s masem a včas je z vývaru vyndat. Maso z plece, hlavy a kolena nakrájíme na kostičky. Ostatní suroviny semeleme včetně vařených jater, promícháme, dochutíme a vývarem upravíme hustotu prejtu. Prejt plníme do tenkých střev. Jitrnice vaříme v mírně osolené vodě při teplotě 90°C asi 15 minut, až vyplavou. Vyjmeme a vkládáme do studené vody. Vychladlé jitrnice skladujeme v chladu.