Postup přípravy receptu Starodávný švestkový koláč:
Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, utlučenou prosátou vanilku a strouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme z toho středně tuhé lesklé těsto, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynouti.
Vykynuté těsto rozkrojíme na dva díly, zakulatíme na bochánky, položíme na pomaštěné plechy a dáme vykynouti. Pak je potřeme máslem, utvoříme z nich velké koláče, okraje potřeme žloutkem, prostředky posázíme rozpůlenými švestkami řeznou plochou nahoru, posypeme tlučeným mákem s cukrem, pokapeme máslem a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Upečené posypeme cukrem.