Postup přípravy receptu Tradiční dýňový koláč :
1. PODUSTE DÝNI
Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. PŘEDPEČTE TĚSTO
Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20 – 23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstalasi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto
asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu. Apetit- nejnovější!
4. NAPLŇTE A PEČTE
Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě. Hmotu naneste na vychladnutý dýňový koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Tradiční dýňový koláč podávejte s ušlehanou smetanou.