Postup přípravy receptu Uzená treska s pažitkovou omáčkou:
Pro přípravu omáčky dáme do kastrůlku šalotku, víno a 5 lžic vinného octa. Vaříme 5 - 10 minut, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Omáčku přecedíme, odstraníme šalotku a zbylou směs vrátíme zpět do kastrůlku.
Do velké pánve naskládáme vedle sebe plátky ryby kůží dolů. Zalijeme studenou vodou a zbytkem vinného octa. Zvolna přivedeme k varu, poté zakryjeme pokličkou a odstavíme.
Plátky tresky by měly mít asi 175 g. Šalotky nasekáme najemno a pažitku také nasekáme. Špenát dáme do velké pánve a vaříme 3 - 4 minuty, dokud nezměkne. Vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a dochutíme jej.
Zahřejeme připravenou vinnou šťávu a vmícháme máslo, čímž získáme krémovou omáčku. Přidáme pažitku a koření.
Ryby pečlivě osušíme, naservírujeme na talíře, doplníme špenátem a zalijeme pažitkovou omáčkou.