Postup přípravy receptu Vanilkový meruňkový koláč:
1. Do mísy dáme mouku, 60 g cukru, 1 vanilk. cukr, citronovou kůru, rozdrobené droždí, mléko, 1 vejce, špetku soli a tekuté vychladlé máslo.
2. Hnětacími nástavci elektr. šlehače hněteme asi 3 min. těsto, které přikryjeme a necháme asi 30 min. kynout.
3. Připravíme si polevu: smetanu smícháme s vanil. cukry, cukrem, 3 vejci a pudink.práškem.
4. Čerstvé meruňky tence nařízneme do kříže, na děrované lžíci krátce ponoříme do horké vody, pak do studené a oloupeme je a vypeckujeme.
5. Vykynuté těsto znovu prohněteme a dáme do formy o prům. 26 cm na jejíž dno jsme dali pečicí papír.
6. Rozprostřeme těsto do formy.
7. Na těsto dáme meruňky a necháme 10 min. kynout.
8. Předehřejeme troubu na 190 C.
9. Meruňky zalijeme polevou.
10. Pečeme 5 min. a pak snížíme teplotu na 175 C a pečeme dál 40 - 45 min.
11. Hotový vychladlý koláč zdobíme šlehačkou se špetkou skořice.