800 g vepřového bůčku bez kosti
| 1 cibule
| 2 stroužky česneku
| náplň:
| 300 g vařeného uzeného masa
| 5 vajec
| 2 lžíce krájené červené papriky
| 4 lžíce steril. grášku
| pepř
| sůl
| vývar
| škrobová moučka
| olej
Postup přípravy receptu Vepřová plněná roláda:
Plát vykostěného a kůže zbaveného bůčku omyjeme a podle potřeby lehce rozklepeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek sloupneme a nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Hrášek necháme okapat. Uzené vařené maso nebo jinou uzeninu nakrájíme na kousky.
Náplň: V kastrůlku na oleji umícháme vajíčka spolu s uzeninou. Osolíme, opepříme a promícháme se scezeným hráškem a červenou paprikou, kterou jsme očistili a nakrájeli na kousky.
Tuto směs rozprostřeme na plát masa. Vepřovou plněnou roládu zabalíme a řádně uzavřeme párátky nebo jehlami, osolíme a opepříme. Potom ji na pánvi v rozpáleném oleji zprudka ze všech stran opečeme dozlatova a přendáme do pekáče.
Ve výpeku orestujeme cibuli a česnek. Potom vše přelijeme do pekáče k roládě. Pečeme ve středně horké troubě za občasného podlévání vývarem, dokud není měkká.
Hotovou vepřovou roládu vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu rozmixujeme a podle potřeby zahustíme škrobovou moučkou.
Vepřovou plněnou roládu podáváme s vařeným bramborem a zdobíme bylinkami.