Postup přípravy receptu Zajíc po staročesku:
Zajíce očistíme, naporcujeme, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a stejně jako slaninu ji nakrájíme na kostičky. Slaninu dáme do kastrolu a necháme ji na rozehřátém másle zesklovatět. Pak přidáme cibuli. Jakmile začne zlátnout, rozložíme na ni porce zaječího masa a ze všech stran je opečeme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji do kastrolu k masu a trochu ji orestujeme. Vše zaprášíme moukou, podlijeme vodou a přiklopíme. Zajíce necháme pozvolna dusit. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce. Omáčku propasírujeme a vrátime do kastrolu. Přidáme do ní rozinky, nakrájené sušené švestky, strouhaný perník a necháme ji provařit. Je-li potřeba, rozředíme ji vodou nebo masovým vývarem. Nakonec vše dochutíme solí a octem. Do kastrolu vrátíme porce masa a necháme je prohřát. Vhodnou přílohou k takto upravenému zajíci jsou bramborové noky.