Postup přípravy receptu Základní recept na přípravu bílého chleba:
1. fáze.
V polovině připravené vody rozpusťte droždí a med (nebo cukr)
2. fáze:
Na největší čistou pracovní plochu, jakou máte (pokud disponujete menším prostorem, postačí velká mísa), nasypte mouku s vysokým obsahem lepku, semolinu a sůl. Ve vzniklé hromádce udělejte rukou jamku. (Máte-li možnost, je vždy lepší mouku i krupici trochu ohřát).
3. fáze:
Do připravené jamky nalijte vodu s droždím a medem. Prsty míchejte tak dlouho, dokud se všechna voda nevsákne do mouky. Potom přilijte zbytek vlažné vody a postupně vypracujte těsto. Nezapomeňte, že každý druh mouky vyžaduje jiné množství vody, takže jí bez obav dejte trochu víc nebo méně.
4. fáze:
Tohle je nejlepší a nejzábavnější část přípravy chleba. Vlastně jen válíte, mísíte, stlačujete, převracíte, ohýbáte, hnětete a vůbec se všelijak důmyslně mazlíte s těstem. pořád dokola, zhruba 5 minut. Dokud těsto nezíská správnou konzistence. Pokud se vám příliš lepí na prsty, stačí je zahustit trochou mouky.
5. fáze:
Pomoučete si obě dlaně a zlehka posypte moukou také povrch těsta. Zpracujte do ho okrouhlého tvaru a položte na pekáč nebo na plech. Nehoře je nařežte, bude lépe kynout.
6. fáze:
Nechejte chléb poprvé vykynout. V podstatě jde o to, aby těsto zhruba zdvojnásobilo svůj objem. Pro kvalitní a rychlé vykynutí těsta je zapotřebí umístit je ne teplém a vlhkém místě bez průvanu, například vedle sporáku, v kredenci nebo prostě ve vytopeném pokoji. Chcete-li proces kynutí urychlit, můžete těsto překrýt mikrotenem. Během kynutí "dozrává" aroma mouky. Těsto by mělo kynout od 40 minut do 1,5 hodiny, záleží to na konkrétních podmínkách.
Možná nebude od věci vysvětlit si, co a proč vlastně při kynutí těsta probíhá. Kvasinky z droždí si pochutnávají na medu, respektive na cukru v příjemném teple z vlažné vody. Kvasinky potřebují ke spokojenému životu 3 věci: teplo, vlhko a dostatek potravy. Nadbytek nebo nedostatek kteréhokoli z těchto tří věcí pro ně znamená jistou smrt. Podobně vražedné na ně působí i sůl, proto kynutí chlebového těsta trvá tak dlouho. Jenže bez soli by chléb nebyl ani z poloviny tak dobrý.
7. fáze:
Pokud již těsto zdvojnásobilo svůj objem, je načase, abyste je uhnětli. Mačkejte je, bouchejte s ním o pracovní desku, dělejte zkrátka aspoň minutu cokoli pro to, abyste z něj dostali všechen vzduch.
8. fáze:
Těsto libovolně vytvarujte, opět je položte na plech nebo do větší nádoby a nechejte podruhé nakynout na dvojnásobný objem. Především neztrácejte nervy. Klidně se totiž může stát, že těsto bude kynout pomalu.
9. fáze.
Nastal čas pustit se do pečení. Dávejte dobrý pozor. Byla by přece škoda po vší té vynaložené námaze něco pokazit. Především s těstem zacházejte doslova v rukavičkách. Nesmí se srazit. Takže pekáč vkládejte do předehřáté trouby více než opatrně.
Zda je chléb upečená, zjistíte nejlépe tak, že na něj zespoda poklepete. Zní-li to dutě, chléb je hotov.
10. fáze.
Upečený bochník nechejte vystydnout.