Postup přípravy receptu Candát pečený v soli:
Očištěného, vykuchaného a omytého candáta osušíme, na čistou utěrku nasypeme lžíci soli, candáta vytřeme solí z vnitřní strany a sůl rozetřeme i po povrchu. Potom opláchneme vodou a osušíme. Takto připraveného candáta odložíme na chladné místo. Bílky, lžičku soli a polohrubou mouku vymícháme téměř do pěny. Vmícháme 1 kg soli a rovněž odložíme na chladné místo. Dvojmo složený alobal potřeme rostlinným olejem, nalijeme na něj část umíchané směsi, do které vložíme připraveného candáta a zalijeme zbylou částí směsi, která musí být rovnoměrně rozvrstvena. Alobal uzavřeme, vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme 30 minut. Potom alobal rozevřeme a pečeme ještě 20 minut. Před podáváním slaný obal odstraníme, rybu pokapeme citronovou šťávou a posypeme petrželovou natí.