225 g polohrubé mouky
| 140 g másla
| 3 vejce
| 180 g tvarohu
| 1/2 prášku do pečiva
| 180 g cukru
| 1 vanilkový cukr
| 1 citron
| 1/2 l mléka
| 1 lžíce rumu
| 2 lžíce moučkového cukru
| kandované ovoce a rozinky dle libosti
Postup přípravy receptu Citronový bochníček:
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejeme na 180°. Pokud nemáte papírovou formu, vymažte jinou tukem a vysypte hrubou moukou (použít můžete například formu na biskupský chlebíček nebo formu na srnčí hřbet).
Žloutky a bílky oddělte. Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte trochu najemno nastrouhané citronové kůry. Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte. Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami. Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do bochníčku bude suchá. Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z půlky citronu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru. Po vytažení z trouby ještě propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citronovým sirupem. Posypte moučkovým cukrem a ozdobte citronovou kůrou.
Fotky receptu Citronový bochníček:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!