Postup přípravy receptu Dort s jogurtem a višňovou šlehačkou:
Troubu předehřejeme na 180 °C, vymažeme tukem rozvírací formu na dort a vysypeme ji strouhankou. Z másla, cukru a vanilkového cukru ušleháme krém, až se cukr zcela rozpustí. Postupně přišleháme vejce, přidáme jogurt, citrónovou kůru a rum. Přimícháme mouku smíchanou s krupičkou a kypřícím práškem. Těstem naplníme formu a pečeme v troubě asi 40 minut. Vyjmeme, necháme vychladnout a uvolníme z formy. Korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme a dolní plát přeneseme na dortový podnos.
Na náplň dáme nabobtnat želatinu. Višně necháme okapat na sítu a šťávu zachytíme. Želatinu vymačkáme, v hrnci ji smícháme se zakysanou smetanou, 30 g cukru a citrónovou šťávou. Opatrně prohříváme při mírné teplotě, až se želatina rozpustí. Vložíme na asi 15 minut do chladničky. Na ozdobení odložíme 8 višní, zbývající rozpůlíme, vypeckujeme a vložíme do zachycené šťávy. Smetanu ušleháme se zbývajícím cukrem a vmícháme do vychlazené želírující náplně.
Višně se šťávou zamícháme do třetiny náplně a naneseme na spodní plát. Přiložíme střední plát a tence ho potřeme trochou náplně. Přiložíme horní plát a ze zbývající náplně část odebereme a naplníme do cukrářského sáčku trubičkou. Dort potřeme zbývající náplní. Při okraji utvoříme vzor a na dort nastříkáme vlnovku a růžice. Ozdobíme odloženými višněmi a strouhanou čokoládou.