Postup přípravy receptu Filé ze pstruha se špenátem v pivní omáčce:
Oloupeme obě cibule a jednu nasekáme nadrobno. Špenát očistíme a omyjeme. Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě (asi 20 minut). Máslo rozpustíme a podusíme v něm nasekanou cibuli. Zaprášíme moukou, zpěníme a za neustálého míchání podléváme vývarem, smetanou a pivem. Necháme vařit a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Omáčku držíme v teple.
Rybu omyjeme. Očistíme citron a nakrájíme na plátky. Druhou cibuli nakrájíme na špalky. 750 ml vody, citronové plátky, kousky cibule, sůl, bobkové listy a zrníčka pepře necháme vařit. Opatrně přidáme rybu a při nižší teplotě asi 3 - 4 minuty povaříme. Mezitím si v osolené vodě uvaříme špenát (asi 3 minuty).
Scedíme špenát i brambory. Pstruha opatrně vyjmeme. Brambory, špenát i filé poprášíme moukou a servírujeme na talíře s omáčkou. Zdobíme dle chuti koprem a citronem. Zbývající omáčku přelijeme do omáčkovníku a podáme na stůl. K tomuto pokrmu chutná nejlépe samozřejmě sklenice oroseného piva.