Postup přípravy receptu Husa na medu s mrkví a cuketou:
Husu osolíme a opepříme. Stehna připevníme kuchyňskou nití k tělu, křídla složíme pod hřbet a přivážeme. Pekáč naplníme do půlky studenou vodou, husu do něj vložíme prsíčky dolů. Máslo nakrájíme na drobné kousky a položíme je na husu. Pečeme v předehřáté troubě při vysoké teplotě asi 25 minut. Potom husu otočíme, polijeme šťávou, zmírníme teplotu a pečme dalších 30-35 minut. Mrkev nakrájíme na proužky, cuketu na plátky. Zeleninu krátce podusíme v mírně osolené vodě asi 10 minut. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Tuk, který nám zbyl z pečení, rozpustíme v pánvi, cibuli v něm zesklovatíme a přidáme podušenou a okapanou zeleninu.
Osolíme, opepříme podle chuti na mírném ohni stále prohříváme, udržujeme teplé. Propečenou husu ze všech stran potřeme medem a mírně posypeme sezamovými semínky. Abychom vytvořili křupavou kůrčičku, přidáme na teplotě a husu pečeme posledních 10 minut. Několikrát ji za tuto dobu otočíme. Při posledním otáčení ji přelijeme šťávou. Upečenou husu můžeme podávat celou a ukrajovat ostrým tenkým nožem plátky masa. Nebo ji naporcujeme a na talířích obložíme upravenou zeleninou. Podáváme s brambory.