Postup přípravy receptu Kachna na meruňkách s jablky:
Kachnu ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Jablky naplníme spolu se sušenými meruňkami vnitřek. Otvor kachny uzavřeme. Křídla a stehna k sobě přivážeme a kachnu položíme do vymazaného pekáče prsní částí dolů.
Pečeme v předehřáté troubě při 225°C asi 15 minut.
Nakrájíme celer, mrkev a cibuli na kostičky, přidáme do pekáče ke kachně, kterou jsme před tím otočili prsní částí nahoru a zalijeme 125 ml vývaru, nebo vody. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 60 minut a pravidelně podléváme.
K této kachně je dobré podušené kyselé zelí na cibulce, kterou necháme na másle zesklovatět. Zbylé meruňky nakrájíme na proužky, přidáme vývar, marmeládu, osolíme, opepříme a tuto směs povaříme tak 30 minut a nalijeme na zelí, které promícháme. Servírujeme ke kachně, kterou po upečení necháme 10 minut vychladnout v otevřené troubě. Sebereme si tuk a výpek si slejeme do kastrůlku, přidáme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba dosolíme a kachnu naporcujeme.