Základem je marináda z medu, sojové omáčky a oleje, kterou dochutíme česnekem, sladkou mletou paprikou, kari, skořicí a trochou soli.
Kuře vykostíme, potřeme marinádou a stočíme do válečku, který převážeme provázkem. Vložíme do pekáče, přelijeme zbytkem marinády a uložíme do chladu alespoň na 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté maso dosolíme, podlijeme kuřecím vývarem a bílým vínem a pečeme přiklopené při 160 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Během pečení podléváme vývarem a vínem, a až maso změkne, odklopíme ho, dopečeme dozlatova a podáváme přelité výpekem, který jsme svařili do „medové konzistence“.
Ideální přílohou pak bude medová rýže, kterou přípravíme podle následujícího návodu:
Na přepuštěném másle osmažíme dozlatova jemně nakrájenou cibulku, přidáme rozinky naložené v rumu, med a chvíli povaříme. Pak přisypeme nové koření, celou skořici, mleté chilli a trochu soli. Krátce orestujeme, zalijeme drůbežím vývarem, bílým vínem a mlékem a přivedeme k varu. Mezitím vypereme rýži: nejprve ve studené vodě, abychom vyplavili škrob, a na závěr ve vodě horké. Nasypeme ji do hrnce a pokud není rýže ponořená, přilijeme další vývar nebo víno. Vaříme tak dlouho, až rýže vystoupí nad tekutinu, pak hrnec přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Troubu ihned vypneme a rýži v ní necháme „dojít“ asi 30 minut, ale klidně i déle! Nespálí se ani nerozvaří a zůstane teplá.
Rady:
Na podlití použijte kvalitní aromatičtější víno.
Máte-li rádi pikantnější chuť, můžete do marinády přidat i pálivou papriku.
Maso nasolte až před pečením, protože sůl vytahuje vodu.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!