Maso rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, osolíme, opepříme a svineme do válečku, který převážeme provázkem, prošpikujeme a vložíme do máslem vymazaného pekáče i se zbytkem slaniny. Zasypeme nahrubo nakrájenou zeleninou, lehce osolíme, podlijeme trochou vývaru a asi hodinu a půl pečeme na 180 stupňů. Až maso změkne, necháme ho vystydnout, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky, které před podáváním přihřejeme. A připravíme si omáčku: Zeleninu krátce provaříme s výpekem z masa a bylinkami, a potom do hladka rozmixujeme. Přidáme smetanu a chceme-li omáčku hutnější, zahustíme jíškou. Opět provaříme a podle chuti dosolíme. A chceme-li omáčku skutečně jemnou, na závěr ji přecedíme. Podáváme nejlépe se svátečním knedlíkem.
Rady:
Bylinky můžete použít nejen čerstvé, ale i sušené.
Jíška není vždy nutná, omáčku dobře zahustí i rozmixovaná zelenina.
*
Původní znění receptu podle Magdaleny Dobromily Rettigové:
TELECÍ KEJTA S CELEROVOU OMÁČKOU
Sklepej dobře telecí kejtu, ořež všecky kůžičky, pak seřízni vrchní maso až do kosti a čerstvou slaninou dobře vyšpikuj. Pak vymaž rendlík neb kuthan máslem, vlož maso do něj, trochu posol, přilož celer, petružel a mrkev, nech to dobře přikryté dusit, podlívej po chvílkách hovězí polívkou, až to měkké jest. Uvař v hovězí polívce dva velké celery, jeden zcela doměkka, druhý hezky tuze, jsou-li malé, tedy od každých dva; udělej trochu bílé jíštičky, vlej polívku, v které se celer vařil, do ní a měkce uvařený, dobře rozmíchaný celer v ní smíchej, nech ještě drobet povařit a dej trochu květu. Když to chceš na tabuli dáti, tedy vyndej kejtku na teplou mísu, omáčku vlej do šťávy, v níž se kejtka dusila, dobře zamíchej, pak na kejtku proceď, přituhlý celer pokrájej na koláčky a okolo kejty do věnečka urovnej, vstrč do každého koláčku kousek čerstvé celerové natě, tak to roztomile co věnec vypadá. Může se ovšem takto celá dobře sklepaná kejta připravit, podělí se více hostů, ale není to tak ouhledné, nač se zvláště při vzácném hostu hledět musí.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!