Použité suroviny receptu Lososový nákyp se špenátem a chřestem:
200 g špenátu (čerstvý)
| 3 plátky lososa
| 1 bílek
| 6 kousků bílého chřestu
| 200 g smetany
| 125 g zakysané smetany
| curry koření, sůl, pepř, Cayennský pepř
| 1 lžíce citrónové šťávy
| 6 tenkých plátků ementálu
| svazek pažitky
| 150 g zakysané smetany
| máslo k vymazání formy
Postup přípravy receptu Lososový nákyp se špenátem a chřestem:
Špenát blanšírujeme asi 1 minutu a pak rychle schladíme. Chřest oloupeme a asi 6 minut vaříme v osolené vodě. Podlouhlou zapékací formu vymažeme máslem a vyložím špenátovými listy. Rybu překrojíme na menší kousky a rozmixujeme s bílkem na kaši. Uložíme do vychlazené mísy. Dobře vychlazenou smetanu i se zakysanou smetanou promícháme a přidáme k lososovému pyré. Okořeníme (pepřem, solí, Cayennským pepřem a curry kořením). Po kapkách vmícháme citrónovou šťávu. Polovinu směsi navrstvíme na špenátové listy. Chřest zabalíme do zbylých špenátových listů a do plátků sýra. Poklademe zakryjeme zbytkem pyré a uhladíme. Zapékací pánev zakryjeme, vložíme do větší nádoby s vodou (do výše asi 2 cm) a asi hodinu zapékáme v troubě. Pak víko sundáme a ještě 10 minut dopékáme. Pažitku nakrájíme na drobno a smícháme se zbývající zakysanou smetanou. Nákyp nakrájíme na plátky a servírujeme ozdobený pažitkovým krémem.
Fotky receptu Lososový nákyp se špenátem a chřestem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!