200 g másla nebo hery
| 180 g cukru
| 1 vanilkový cikr
| špetka soli
| 4 vejce
| 250 g hladké mouky
| 2 lžičky kypřícího prášku
| 1 lžička skořice
| 1/2 lžičky mletého zázvoru
| 1/2 lžičky perníkového koření
| asi 6 středně velkých jablek
| marmeláda
| Poleva: 500 ml jablečné šťávy
| 250 ml bílého vína
| 250 ml vody
| 2 balíčky čiré želatinové dortové polevy Dr. Oetker
| podle chuti cukr
Postup přípravy receptu Pikantní jablečný koláč:
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme asi na půl centimetrové plátky, které postříkáme citrónovou šťávou. Tuk ušleháme s cukrem, postupně vešleháme celá vejce, sůl, koření a nakonec po lžících zlehka vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech, šupinovitě poklademe plátky jablek a vykrojené středy naplníme marmeládou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a rovnoměrně potřeme želatinovou polevou, kterou si připravíme podle návodu na sáčku.
Fotky receptu Pikantní jablečný koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!