Postup přípravy receptu Štika po židovsku:
Čerstvou štiku si necháme vykuchat, oškrabat, zbavit hlavy a stáhnout z kůže. Kůži si nezapomeneme nechat přibalit.
Vejce natvrdo oloupeme a drobně rozsekáme, rozsekáme i petržel a syrová vejce rozšleháme. Štiku rozebereme rukama tak, abychom vyndali všechny kostičky a zbyly nám jen kousky masa. Maso usekáme nahrubo. Smícháme maso, usekaná vejce a petrželku a rozšlehaná syrová vejce. Osolíme, opepříme. Kaši nandáme do kůže, ale ne všechnu, jinak by ryba při pečení praskla (zbytek kaše uvaříme ve vymaštěném hrnečku v páře nebo zahustíme rozdrcenými macesy nebo i strouhankou, uděláme malé knedlíčky, které uvaříme v zeleninovém vývaru; vlastně neuvaříme, necháme jen tahnout). Kůži sešijeme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na slabé půlměsíčky. Do zapékací misky nalijeme půl hrnku dobrého, třeba slunečnicového oleje a vsypeme všechnu cibuli. Lehce osolíme a polijeme dalším půl hrnkem oleje (nesmí se použít máslo). Na cibuli vložíme rybu. Misku pokryjeme hliníkovou fólií a vložíme do slabě (do 100°) vyhřáté trouby. Pečeme hodinu až hodinu a půl zakryté, pak fólii sundáme a pečeme další jednu až dvě hodiny odkryté. Celou dobu nemusíme troubu hlídat, nemusíme podlévat, pouze rybu jednou až dvakrát otočíme.
Výsledkem by měla být upečená ryba, která se krájí jako roláda a lehce nasládlá, světle hnědá, hustá cibulová omáčka.
Podáváme v zapékací míse, nakrájené na plátky, obložené knedlíčky ze zbylé rybí kaše, posypané zelenou petrželkou.
Jako přílohu můžeme jíst vařené brambory nebo chalu (houskové těsto pečené ve velikosti a tvaru tlustého copu), salát z červené řepy a sederové víno nebo čaj, vod